Véget ért a parancsnoki képzés

Háromnapos zárógyakorlattal fejeződött be a Junior Commanders Leadership Course elnevezésű képességfejlesztő tanfolyam az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A záróünnepségen Iain Lindsay magyarországi brit nagykövet adta át a képzés sikeres befejezéséről szóló okleveleket október 31-én.

A részt vevő katonák a közel egy hónapos kiképzés alatt elsajátított képességeiket bizonyíthatták a komplex gyakorlat során. A változékony időjárási viszonyok között rendezett zárógyakorlat nemcsak sokoldalúan járult hozzá a parancsnoki képességek fejlesztéséhez, hanem a gyakorolt harceljárásokat is a megszokottól eltérő körülmények között hajthatták végre. A képzésen megismert alternatív gondolkodásmód nagy segítségére lesz a katonáknak munkájuk során hazai és nemzetközi környezetben egyaránt.

A gyakorlat befejezése után a tanfolyam oklevélátadó ünnepséggel zárult. Iain Lindsay brit nagykövetet Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, James Galloway ezredes, a BMATT (British Military Advisory and Training Team) csehországi parancsnoka és Kása István alezredes, a dandár megbízott törzsfőnöke fogadta. Iain Lindsay elmondta: bízik abban, hogy a mostani kiképzés jó kezdet a hosszú távú együttműködéshez. Gratulált a tanfolyamot sikeresen elvégzőnek, majd James Galloway ezredes vette át a szót. A BMATT parancsnoka a vezetői szerep kulcsfontosságáról beszélt. A parancsnoknak morálisan és fizikálisan is bátornak kell lennie: legyen képes etikailag és morálisan jó döntéseket hozni, döntéseit pedig fizikálisan is kivitelezni. Fontos továbbá a lelkesedés, élvezze, amit csinál, mert így a feladatokat is hatásosabban tudja megoldani és végrehajtani. Kiemelte az egyéniség szerepét, hogy a parancsnokok a saját értékeik megtartásával és képességeik fejlesztésével váljanak felelősségteljes vezetőkké.

Az oklevélátadó ceremónián Sándor Zsolt dandártábornok záróbeszédében kiemelte: különbséget kell tenni elmélet és gyakorlat között. A kiképzésen olyan oktatóktól tanulhattak, akik sok gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, ezért ez a tanfolyam kiváló lehetőséget adott a résztvevőknek a tanulásra.

A beszédeket követően a tanfolyamot végzett hallgatóknak Iain Lindsay adta át az elismerő okleveleket. A dandár részéről Kása István alezredes emlékplakettet adott át a nagykövetnek és James Galloway ezredesnek, illetve egy-egy, a tatai dandár címerével ellátott érmét a brit kiképzőknek.

Szöveg és kép: Kapás Viktor István hadnagy

A cikkhez tartozó galéria elérhető itt: Véget ért a parancsnoki képzés

Kapcsolódó tartalmak: Folytatódik a parancsnoki képzés