Dandár Hírek Hírek

Az 56’-os forradalomra emlékeztek

Hűvös, esőre álló időben sorakozott fel az MH 25. Klapka György Lövészdandár az 1956-os Forradalom megemlékezés jegyében tartott ünnepi állománygyűlésre.

A csapatzászló, majd az elöljáró fogadása után felcsendült a Himnusz. Ezt követően Sipos Antal ezredes, megbízott dandárparancsnok honvédelmi miniszteri, honvéd vezérkarfőnöki, Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki, illetve dandárparancsnoki elismeréseket adott át. A közel harminc jutalmazott közül ketten új beosztásba történő kinevezésükkel egyidőben előléptetésben részesültek.

Az ünnepi sorakozót Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész beszéde zárta. Felidézte az 1956-os Melbourne-i olimpiát, kiemelve a vízilabdázók teljesítményét. „Ők nem csak játékosok voltak, mi nem csak dolgozó emberek vagyunk. Az nem csak egy meccs volt, s számunkra ez nem csak munkahely.” Külön felhívta a figyelmet arra, hogy 1956 tükör is számunkra, legyen bátorságunk ebbe a tükörbe nézni, s merjük a valódi énünket látni.

A sorakozó a Szózat meghallgatásával, ezt követően a csapatzászló őrzési helyre kísérésével, majd az elöljáró elköszönésével ért véget.

Szöveg és kép: Kapás Viktor István hadnagy

A cikkhez tartozó galéria elérhető itt: Az 56’-os forradalomra emlékeztek