Hírek Rólunk szól

Miénk a gát – napra pontosan 5 éve tetőzött a Duna Komáromnál – Bumm.sk

Újra birtokba vették a gátat Komáromnál azok, akik pontosan öt évvel ezelőtt azon fáradoztak, hogy megvédjék a várost az árvíztől.

2013-ban ugyan a gát elbírta minden idők legnagyobb árhullámát, de a Duna nem volt kíméletes. Komáromnál napra pontosan öt évvel ezelőtt 845 centiméteren tetőzött és csak az emberfeletti összefogásnak köszönhetően nem ötötte el a várost.

Ennek emlékére a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság „Miénk a Gát” elnevezéssel nemzetközi gátfutást szervezett, majd a Rákóczi-rakparton, az árvízvédelmi falnál táblát avattak.

“A futóversenyre meghívást kaptak mindazok, akik 2013-ban tevékenyen részt vettek az árvízvédelemben, így a honvédség, a vízügy és a belügyi szervek tagjai, valamint az általános és középiskolások. Ők 65 fővel képviseltették magukat, a versenyen összesen 206-an álltak rajthoz” – tudtuk meg Bakos Sándor alezredestől, a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság titkárától. A jelentkezők a Monostori erődből indulva a gáton keresztül futották le választott távjukat, a 21, a 10 vagy az 5 kilométert.

Az emléktábla leleplezése előtt Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője arról beszélt, hogy az árvízvédelmi gát kiépítésének szükségessége már a 2002-es márciusi, majd augusztusi ár levonulása után bizonyossá vált, ténylegesen azonban csak 2015-ben valósult meg. Most azonban közel 30 ezer ember biztonságát garantálja.

“A gátba 600 ezer köbméter anyagot építettek be, ezeket vízi úton szállították a helyszínre. A gát építésének az árvízvédelem biztosítása mellett még egy pozitív hozadéka volt, mégpedig az, hogy a kivitelezést megelőző ásatás során rábukkantak az 1000 négyzetméteres római kori fürdőkomplexumra” – emelte ki Bencsik Gabriella projektvezető.

Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a megépült gát mindig emlékeztetni fog az összefogásra és a kitartó emberi munkára.

 

Forrás: Miénk a gát – napra pontosan 5 éve tetőzött a Duna Komáromnál