Hírek Külszolgálat

Látogatás az MH EUFOR-nál a honvédelem napján

Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár megyei jogú város polgármestere látogatott el az MH EUFOR Kontingens 22. váltás szarajevói Butmir táborába a honvédelem napján, május 21-én.

A delegációt Horváth Gábor dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke, Könczöl Ferenc ezredes, a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöke, valamint Megtért István alezredes, kontingensparancsnok fogadta. A látogatók az első napon megismerkedtek a Butmir táborral, és találkoztak a kontingens teljes magyar állományával, akik a honvédelem napja alkalmából sportnapot szerveztek. A sportnap keretében az elöljárók megtekintették az EOD bemutatót, a katonai akadálypálya versenyt valamint a Kontingens által szervezett labdarúgóbajnokság nyitó mérkőzését. A mérkőzés kezdőrúgását dr. Cser-Palkovics András végezte el.

Másnap Mihócza Zoltán vezérőrnagy és dr. Cser-Palkovics András megtekintette azokat a létesítményeket, amelyet a magyar katonák használnak, mint például a tornatermet, az irodai munkahelyeket valamint látogatást tettek a szálláskörlet épületekben is. A délelőtti program a honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűléssel folytatódott. Soltész Róbert Ferenc tizedes ünnepi beszédében kiemelte, hogy a megváltozott világban már nem rohanunk egymásnak bajonettekkel a csatatéren, nem lőjük egymást végeláthatatlan harcárok-rendszerekben, de feladatunk van így is, a magyar katonának pedig nemzetközi környezetben is bizonyítania kell.

Dr. Cser-Palkovics András az elismerések átadását megelőző beszédében megköszönte Soltész tizedes buzdító mondatait, majd köszöntötte a katonákat. „Mi nyugalomban, biztonságban és kiszámítható jövőben építhetjük városunkat, mert tudjuk, hogy számíthatunk önökre. Azt kívánom, hogy ez az elhivatottság maradjon meg az önök lelkében, szívében, és ez a hivatás, amit választottak – a legszentebb hivatások egyike – töltse el önöket büszkeséggel” – mondta. A polgármester tolmácsolta a székesfehérvári lakosság üdvözletét, tiszteletét és köszönetét a katonák Bosznia-Hercegovinában végzett szolgálatáért.

A látogatás ünnepi ebéddel zárult, amelyet az elöljárók a katonákkal közösen fogyasztottak el. Mihócza Zoltán vezérőrnagy a rendezvény zárásaként elmondta, hogy a látogatásnak hagyományteremtő szándéka is volt. Az elkövetkező missziókban az aktuális kontingens legnagyobb „szeletét” kiadó alakulat „otthonául szolgáló város” polgármesterét vendégül szeretnék látni a mostanihoz hasonlatosan.

Forrás: Honvedelem.hu – Látogatás az MH EUFOR-nál a honvédelem napján