Doni áttörés 74. évfordulója

Január 12-én, csütörtökön a Doni áttörés 74. évfordulója alkalmából a MH 25. Klapka György Lövészdandár, együttműködve a tatai Honvéd Bajtársi Klubbal koszorúzást tartott a hősök számára felállított emlékműnél.

A rendezvény a Himnusz közös elénekelésével indult. Ezt követően a Bajtársi Klub elnöke, Sárközi József nyugállományú ezredes osztotta meg gondolatait az ünnepségre összegyűltekkel. Beszédében megemlékezett az 1000 tatai katonáról, akik a Don kanyarban lelték halálukat, hangsúlyozta, hogy ezen a napon rájuk emlékezünk. Sárközi József felszólalását Forgó Pál beszéde követte.

A megemlékezésen részt vettek a tatai Református Gimnázium diákjai, köztük Csaba Levente is, aki elszavalta vitéz Becsák László – doni túlélő – versét, melyet megélt tapasztalatai alapján írt. A doni veterán életében minden megemlékezés alkalmával maga szavalta el versét.
A vers elszavalása után Sipos Antal ezredes, megbízott dandárparancsnok idézte fel beszédében a doni kanyarban harcoló katonák szerepét, nemes helytállását és tragédiáját. Dr. Szabó Előd, evangélikus pap a Don kanyarban elesett katonákért mondott imát, hogy emléküket soha ne felejtsük, méltón őrizzük, s lelkük békében nyugodhasson.

A lelkész úr imája után megkoszorúzták a Hősök Emlékművét. Koszorút helyezett el Tata város alpolgármestere, dr. Beró Henrietta, Sipos Antal ezredes, megbízott dandárparancsnok és Farkas Róbert főtörzszászlós, vezénylőzászlós, Fojtik Ádám hadnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság tisztje, a Honvéd Bajtársi Klub, az 56-os Történelmi Igazságtételi Bizottság valamint a Református Gimnázium diákja.

A megemlékezés végén a Szózat valamint a Magyar Takarodó dallamai csendültek fel; meghallgatásukat követően az egybegyűlteknek lehetősége volt virágok és mécsesek elhelyezésére.

Vélemény, hozzászólás?